Green n fresh

Green n fresh
Cool the eyesight!!!

mE..mY LiFe...& fRiENdS

mE..mY LiFe...& fRiENdS

Tuesday 28 July 2009

Hari ini...


Ni some of rambutans...from my dad's orchard..ada lagi kat luar tu...malas nak angkut bawak masuk dalam umah...
buah cempedak di luar pagar...tapi yang ini di dalam rumah...hehehehe

Durians......


Ni mee kari..saja wat eksyen..yang ni menu minggu lepas nih...mee kari udang.
Salam...hari ini everything was as clear as the water...and I like it very much..PEKA pun dah tinggal sikit lagi before key in the marks...Erm..jap lagi nak masak..mihun sup..esok nak makan ramai2 kat lab...desert plak..caramel pisang ke apa ntah namanya...erm...hajat nak amik resepi kawan tu buat mihun sup nogori...tapi tunggu resepi dari dia..xmai2...so buat guna resepi sendiri la...erm..lagipun 'orang' yang xpernah diundang ke rumah ni dah balik..xlah sakit hati sangat...walaupun dia tinggalkan banyak benda yang nak aku selesaikan bagi pihak dia..geram jugak..tapi itulah hakikat yang harus diterima...hidup atau mati..tetap macam tu jugak kisahnya...xberakhir sejak ia bermula...Ok...
Actually ruma bersepah sikit sejak kakak xde..pi kursus..2 hari lepas 'orang' tu ada..so aku malas nak tengok dia...pegi kije..balik n memerap dalam bilik je. So hari ini dia dah balik kot...Sabar je lah..berbelas tahun dah bersabar...apa nak buat..so nak hilangkan tensen or apa sahaja yang bersarang..jom jenguk ke dapur Cik Jah kita..heheheh..tadaaaaaaaaaaaa...

Caramel pisang..
  • Pisang lemak manis/pisang emas (bukan yang nak dibawa belayar@yang masak sebiji atas peti ye..)
  • Susu cair 1 tin
  • Kastard dalam 2-3 sudu
  • Kismis
  • Sedikit gula n garam
  • Air 3 tin susu
Masak susu cair, kastard n air then tambah gula sikit. Pisang tu goreng jangan sampai hangit.
Then susun pisang n tabur kismis, then tuangkan kuah yang dimasak. Ada gak orang tambah esen vanilla, tapi macam xbest sebab rasa manis pisang tu akan tenggelam..so saya pilih untuk tidak masukkan esen vanilla tu....

Mihun sup Cik Jah...hehehehe
  • Bawang merah, bawang putih n halia (kisar)
  • Rempah kurma (2-3 sudu je)
  • 2 batang Serai (ketuk)
  • Rempah kasar (tumis)
  • Sup bunjut (xletak pun xpe)
  • Ayam (potong kecik2)
  • Fish ball (goreng dulu)
  • Sambal kicap...bawang putih n cili padi n kicap..(blend n masak sekejap takut sakit perut plak)

2 comments: