
Ni some of rambutans...from my dad's orchard..ada lagi kat luar tu...malas nak angkut bawak masuk dalam umah...

Durians......



Actually ruma bersepah sikit sejak kakak xde..pi kursus..2 hari lepas 'orang' tu ada..so aku malas nak tengok dia...pegi kije..balik n memerap dalam bilik je. So hari ini dia dah balik kot...Sabar je lah..berbelas tahun dah bersabar...apa nak buat..so nak hilangkan tensen or apa sahaja yang bersarang..jom jenguk ke dapur Cik Jah kita..heheheh..tadaaaaaaaaaaaa...
Caramel pisang..
- Pisang lemak manis/pisang emas (bukan yang nak dibawa belayar@yang masak sebiji atas peti ye..)
- Susu cair 1 tin
- Kastard dalam 2-3 sudu
- Kismis
- Sedikit gula n garam
- Air 3 tin susu
Then susun pisang n tabur kismis, then tuangkan kuah yang dimasak. Ada gak orang tambah esen vanilla, tapi macam xbest sebab rasa manis pisang tu akan tenggelam..so saya pilih untuk tidak masukkan esen vanilla tu....
Mihun sup Cik Jah...hehehehe
- Bawang merah, bawang putih n halia (kisar)
- Rempah kurma (2-3 sudu je)
- 2 batang Serai (ketuk)
- Rempah kasar (tumis)
- Sup bunjut (xletak pun xpe)
- Ayam (potong kecik2)
- Fish ball (goreng dulu)
- Sambal kicap...bawang putih n cili padi n kicap..(blend n masak sekejap takut sakit perut plak)
emmm byknya makanan sedap semua tuh...
ReplyDeleteTry la buat pisagn caramel tu ..sedap....
ReplyDelete